Hibiskus inaczej Karkade jest rośliną znaną i lubianą ze względu na ładny wygląd, ale przedewszystkim hibiskus ma działanie lecznicze. Hibiskus to jeden z najczęściej stosowanych składników popularnych herbat owocowych. Aby wzbogacić smak herbaty z hibiskusa do naparu można dodać odrobinę miodu, goźdźik, soku z malin lub plasterki cytryny czy pomarańczy.
Zebraliśmy kilka najciekawszych inspiracji i receptur na lemoniady z użyciem produktów marki MONIN oraz Vitamix Commercial. Pobudź swoją kreatywność! Mamy nadzieję, że znajdziecie wśród naszych propozycji coś dla siebie. Pamiętajcie, że w przypadku lemoniad siła tkwi w prostocie. Lemoniady odświeżają, ochładzają, nawadniają :) I są łatwe w przygotowaniu.
Pierwsze plantacje kawy zostały założone w Indiach przez Brytyjczyków w latach 40. Tropikalny klimat, bogata w składniki mineralne gleba oraz duże ilości opadów tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Indie zajmują piąte miejsce wśród największych producentów kawy jak Brazylia, Meksyk, Etiopia czy Kolumbia.
Herbata owocowa ma wielu miłośników, w szczególności porą jesienną czy zimową. Owocowy napar pieknie wygląda, ma owocowy zapach, działa odprężająco i rozgrzewająco. Mieszanki owocowe zasmakują każdej osobie i powinny znaleść się w każdej kuchni.
W Kenii w miejscowości Muchagara znajdują się plantacje gdzie skupuje się kawy z całego regionu. Infrastruktura przetwarzania ziaren kawy została tam stworzona już w 1959r. Kenijskie kawy dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi są bogate w niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty, wysoką kwasowość oraz pełne body.
Jedna trzecia światowego rynku kawy to kawa pochodząca z Brazylii. Nie da się ukryć, że klimat tej części świata niesamowicie sprzyja uprawie kawy. Jednym z bardziej znanych i rozpoznawalnych ziaren z Brazylii jest Brazylia Santos. To właśnie w podróż po te znakomite ziarna chcielibyśmy zabrać Was w tym tygodniu. Brazylijskie kawy to często nawet nieświadomie wybierane ziarna. Dlaczego? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.