Czekolada, czyli uczcijmy Światowy dzień czekolady!

Czekolada a dokładniej ziarna kakaowca od zawsze były czczone! Hmm... znam takich co do dziś to robią ;)
Początkowo ziarna kakaowca były stosowane jako lekarstwo, przy rytuałach religijnych I pozwolić mogli sobie na nie tylko najzamożniejsi. Do Europy kakaowiec trafił dzięki Hiszpanom! W 1615 król Francji Ludwik XIII poślubił córkę króla Hiszpanii Annę Austriaczkę, a to ona w prezencie ślubnym przywiozła do Francji na dwór cudo zwane czekoladą. Następna była Wielka Brytania. Później już całą Europę, miasto po mieście zalała wieść o czekoladzie.
Aktualnie na świecie wszyscy ścigają się co rusz to w nowych innowacyjnych czekoladowych pomysłach. Smaki, forma, zawartość kakao, opakowania - rynek czekoladowy zalany jest masą kakaowego szczęścia.

My kochamy czekoladę najbardziej za to, że idealnie pasuje do kawy ;)
Espresso i kosteczka czekolady, Mokka ze spienionym mleczkiem, mrożona kawa z czekoladą, aromatyzowane czekoladą ziarna kawy to wszystko pobudza naszą wyobraźnię, a kubeczki smakowe pracują już pełną parą.
Na pewno wiecie o czym mówimy ;)
Łapcie parę przepisów na czekoladowo kawowe cuda, które możecie przygotować w domu sami
- Mokka czyli znana na całym świecie kawa z czekoladą
Do przygotowania tej kawy potrzebujesz espresso + czekolada (polecamy czekoladę w kaletkach) spienione mleko oraz ewentualnie do całkowitego spełnienia odrobina bitej śmietany do dekoracji.
- Shake czekoladowy
Do przygotowania Sheaka potrzebujesz 2 łyżki czekolady w kaletkach, 4-6 kostki lodu, mleko.
Wszystkie składniki wrzucasz do blendera i miksujesz do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Cold Brew Choco Choco
Do przygotowania smakołyku na uczczenie światowego dnia czekolady potrzebujesz około 6 g kawy aromatyzowanej Mlecznej czekolady na 100ml wody.
Grubo zmieloną kawę (forma grubego cukru) zalewasz zimną wodą i czekasz od 8 do 16h.
Po zimnym zaparzeniu podaj napar na kostkach lodu lub z odrobiną soku malinowego. Jest to idealna opcja na upalny dzień i dodanie sobie energii na więcej.
Nasze Czekolady w kaletkach idealnie nadają się do pieczenia, sporządzania czekolady do picia czy podjadania w przerwie.
Pamiętaj by uczcić Światowy Dzień Czekolady!
To nasz obowiązek! Pozdrawiamy wszystkich Choco-Coffee Freaków!