Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czekolada, czyli uczcijmy Światowy dzień czekolady!

2020-07-07
Czekolada, czyli uczcijmy Światowy dzień czekolady!

Czekolada a dokładniej ziarna kakaowca od zawsze były czczone! Hmm... znam takich co do dziś to robią ;)

Początkowo ziarna kakaowca były stosowane jako lekarstwo, przy rytuałach religijnych I pozwolić mogli sobie na nie tylko najzamożniejsi. Do Europy kakaowiec trafił dzięki Hiszpanom! W 1615 król Francji Ludwik XIII poślubił córkę króla Hiszpanii Annę Austriaczkę, a to ona w prezencie ślubnym przywiozła do Francji na dwór cudo zwane czekoladą. Następna była Wielka Brytania. Później już całą Europę, miasto po mieście zalała wieść o czekoladzie.

Aktualnie na świecie wszyscy ścigają się co rusz to w nowych innowacyjnych czekoladowych pomysłach. Smaki, forma, zawartość kakao, opakowania - rynek czekoladowy zalany jest masą kakaowego szczęścia.

Czekolada w kaletkach

My kochamy czekoladę najbardziej za to, że idealnie pasuje do kawy ;)

Espresso i kosteczka czekolady, Mokka ze spienionym mleczkiem, mrożona kawa z czekoladąaromatyzowane czekoladą ziarna kawy to wszystko pobudza naszą wyobraźnię, a kubeczki smakowe pracują już pełną parą.

Na pewno wiecie o czym mówimy ;)

Łapcie parę przepisów na czekoladowo kawowe cuda, które możecie przygotować w domu sami

- Mokka czyli znana na całym świecie kawa z czekoladą

Do przygotowania tej kawy potrzebujesz espresso + czekolada (polecamy czekoladę w kaletkach) spienione mleko oraz ewentualnie do całkowitego spełnienia odrobina bitej śmietany do dekoracji.

- Shake czekoladowy

Do przygotowania Sheaka potrzebujesz 2 łyżki czekolady w kaletkach, 4-6 kostki lodu, mleko.

Wszystkie składniki wrzucasz do blendera i miksujesz do uzyskania pożądanej konsystencji.

- Cold Brew Choco Choco

Do przygotowania smakołyku na uczczenie światowego dnia czekolady potrzebujesz około 6 g kawy aromatyzowanej Mlecznej czekolady na 100ml wody.

Grubo zmieloną kawę (forma grubego cukru) zalewasz zimną wodą i czekasz od 8 do 16h.

Po zimnym zaparzeniu podaj napar na kostkach lodu lub z odrobiną soku malinowego. Jest to idealna opcja na upalny dzień i dodanie sobie energii na więcej.

Nasze Czekolady w kaletkach idealnie nadają się do pieczenia, sporządzania czekolady do picia czy podjadania w przerwie.

Pamiętaj by uczcić Światowy Dzień Czekolady!

To nasz obowiązek! Pozdrawiamy wszystkich Choco-Coffee Freaków!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
pixel