Tajemnice liści - Hibiskus
Czym jest sławny Hibiskus? Dużo się o nim mówi, znajdziemy go w wielu mieszankach herbacianych jako składnik potraw, soków czy lemoniad. Jakie ma właściwości? Czy jest zdrowy? Komu zabrania się picia hibiskusa, a kto wręcz odwrotnie powinien się w tym kwiecie rozsmakować.
Hibiskus to róża chińska, zwany także ketmią. Roślina ta pochodzi z Chin i Tajwanu. Kwiaty hibiskusa, bo o nie najbardziej nam chodzi w swoim składzie mają kwasy organiczne: winowy, jabłkowy, cytrynowy i hibiskusowy. Zawiera także flawonoidy. Prócz wyśmienitego kwaskowatego i pięknego ciemno czerwonego koloru podczas parzenia do naszego naparu ten drogocenny kwiat uwalnia cały wachlarz prozdrowotnych właściwości.
Co zawiera nasz Hibiskus?
Najbardziej znaną i powszechną opinią na temat zdrowotnych właściwości hibiskusa jest zawarta w nim duża ilość witaminy C. Jest to prawda. Hibiskus ma właściwości, które przyczyniają się do zwiększenia odporności naszego organizmu. Zawarte w nim także kwasy antyoksydacyjne eliminują wolne rodniki czyli przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się. Dodatkowo reguluje on poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie , a przy grypie wspomaga szybszy powrót do formy. Napar z hibiskusa jest dosyć moczopędny, a co za tym idzie przyczynia się on do oczyszczania organizmu w naturalny sposób. Hibiskus to też sprzymierzeniec podczas walki z nadwagą. Podczas kuracji oczyszczających organizm z toksyn sprawdza się jako wspomagacz procesu oczyszczania.
Choć lista zalet hibiskusa jest dosyć długa to wstrzymać od picia go w dużych ilościach powinny osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Hibiskus może przyczynić się do powstawania skurczów dna macicy a to jest niebezpieczne dla dziecka. Niektórym kobietom pomaga on jednak w trakcie miesiączki.
Przepis na hibiskusa jest prosty. Około 2g suszonych kwiatów zalać wodą o temperaturze około 90 stopni. Po około 10 minutach odseparować napar od suszu. I gotowe! Schłodzony hibiskus to dobra alternatywa latem dla wszelkich sztucznych i niezdrowych napojów. Hibiskus używany jest także w kuchni! Poniżej przepis na pyszny sos do lodów i deserów na bazie hibiskusa. Sprawdź go i daj znać czy smakowało!
Sos hibiskusowy
- około 5 łyżeczek hibiskusa
- kilka goździków
- 3 plastry pomarańczy
- 3 ziarenka kardamonu
- 2 laski cynamonu
- 4 łyżki cukru
Wszystkie wyżej wymienione składniki wsypać do garnka i zalać około 300ml wody. Gotować na wolnym ogniu aż do odparowania wody i uzyskania konsystencji miodu.
Smacznego ;)