Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawiarka bez tajemnic

2021-07-07
Kawiarka bez tajemnic

Kawiarka, makinetka, ekspress mokka, kafetierka..., aż dziwne że jedno i to samo urządzenie może mieć tyle różnych nazw. Mowa oczywiście o popularnym na całym świecie urządzeniu wynalezionym przez Włocha, który jak prawie każdy Włoch najbardziej na świecie kochał Włochy, mamę i espresso :)

W Zaparzymy.pl kawa z kawiarki nie wychodzi! Cały nasz team z entuzjazmem podchodzi do kawy z kawiarki. I choć zdania na temat tego czy lepsza kawiarka stalowa czy klasyczna aluminiowa są podzielone to spór znika, gdy na stole staje kolejna filiżanka kawy pachnącej tak pięknie, że choć nie chciałeś się napić to i tak wyciągasz rękę z kubeczkiem :)

Kawiarka do parzenia kawy

Z czego składa się kawiarka?
Każda kawiarka składa się z trzech głównych części, tzn.: dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę przypominającego lejek, oraz górnego zbiornika w którym będzie zbierać się nasza zaparzona kawa. Na rynku mamy dostępne kawiarki aluminiowe, kawiarki stalowe oraz połączenie, gdzie dół zazwyczaj jest stalowy a góra aluminiowa lub co rzadko się zdarza porcelanowa. Dobrze użytkowana kawiarka posłuży na wiele lat. Co jakiś czas wystarczy jej wymienić tylko uszczelkę, która znajduje się pomiędzy górną a dolną częścią kawiarki.

Kawiarka do parzenia kawy aluminiowa lub stalowa

Jaką kawę wybrać do kawiarki?
Do kawiarki warto wybrać kawę, którą charakteryzują czekoladowo- orzechowe nuty i niska lub średnia kwasowość. Kawa do kawiarki powinna być dość drobno zmielona, ale nie powinna zawierać pyłu. Do kawiarki świetnie nadają się także kawy smakowe. Takie kawy smakowe jak: Oreo, Włoskie Wakacje i Francuska Wanilia to w naszym sklepie bestsellery do kawiarek.

Sposób Zaparzymy.pl na kawę z kawiarki
Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste. Wystarczy nalać wody do dolnego zbiornika, włożyć sitko, zasypać do niego kawę, skręcić część dolną z górną, postawić na źródle ciepłą i już po chwili można cieszyć się pyszną kawą. Warto jednak spróbować parzyć kawę w kawiarce od ciepłej wody. Dlaczego? Już tłumaczymy. Nasi klienci często mówili, że nie lubią kawy z kawiarki bo jest spalona. Parząc kawę w kawiarce od ciepłej wody zapobiegamy długiej ekstrakcji przez co kawa jest dużo smaczniejsza. Wlewając ciepłą wodę do dolnego zbiornika pamiętajmy tylko o skręceniu całości przez ręcznik lub z użycie rękawicy kuchennej, ponieważ całość szybko się nagrzewa. Kawa parzona w kawiarce robi się dosłownie kilkanaście sekund przez co uzyskujemy kawę smakowo najbardziej zbliżoną do espresso, wszak espresso parzy się jedyne 30 sekund. Dodatkowo mamy kawę dużo szybciej. Trzeci plus jest taki, że parząc od zimnej wody zdarza się zapomnieć o kawiarce i wtedy przychodzicie do nas ze stopionym uchem szukając pomocy, a nie do każdego modelu kawiarki można dokupić ucho. Parzenie kawy od ciepłej wody trwa krótko, więc śmiało można stać nad kawiarką i napawać się aromatem jeszcze zanim wlejemy ulubioną Brazylię do filiżanki :)

Zalety kawiarki:
- łatwa w użyciu
- łatwa w utrzymaniu
- stosunkowo tania w porównaniu do ekspresów
- występuje w wielu rozmiarach więc można dopasować ją do swoich potrzeb
- części zamienne takie jak uszczelka kosztują grosze
- posłuży nam na długie lata
- zajmuje mało miejsca
- nie wymaga specjalnej chemii do czyszczenia, bo należy ja myć tylko wodą
- dzięki niej pijemy pyszną, zdrową kawę w domu, pracy czy nawet terenie oczywiście jeżeli mamy też małą butlę turystyczną z gazem ;)

 Kliknij tutaj  i znajdź kawiarkę idealną dla siebie :) 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

pixel