Kawa Meksyk Maragogype - słoniowe ziarno-sekrety meksykańskiego olbrzyma!
2020-06-24
Cafe de frijol elefante
Posiada ona delikatną kwasowość i niesamowicie ciekawy finisz. Choć jej smaki nie należą do tych standardowych, popularnych smaków, jakie dają nam kawy, to na pewno przypadnie ona do gustu i koneserom arabiki i tym, którzy swoją przygodę z niestandardowymi ziarnami dopiero zaczynają. Jeżeli chodzi o parzenie kawy Meksyk Maragogype, to najbardziej polecane do parzenia są tutaj alternatywne urządzenia takie jak: aeropress, Chemex, dripp czy french press. Kto jest zwolennikiem alternatywnych metod parzenia kawy koniecznie musi spróbować poeksperymentować na olbrzymich ziarnach tej Meksykańskiej arabiki.
Kilka ciekawostek o kawie z Meksyku
- Meksyk jest jednych z największych producentów kawy na świecie
- Sadzonki kawy do Meksyku sprowadzili Hiszpanie
- W Meksyku w rejonie Chiapas rośnie nasza słoniowata kawa
- Słoniowate ziarno może dochodzić nawet do 2,5 cm długości
- Duże ziarna dłużej dojrzewają i dzięki temu mają one tak wyjątkowy smak
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020