Espresso - chleb powszedni każdego baristy!
Espresso idealne - włoska receptura na przygotowanie espresso
Ojczyzną espresso jest słoneczna Italia. Tam większość ludzi zaczyna dzień od espresso i w ciągu dnia popija go jeszcze kilka razy. Popularne u nich jest ristretto czyli espresso którego parzenie przerywa się odrobinę krócej. Włosi preferują mocno paloną kawę, a palenie to często nazywane jest paleniem włoskim. We włoskich miastach i miasteczkach na każdej szanującej się ulicy można napić się espresso. Jako, że Włosi uważają się za znawców tej 30 ml kawki opracowali oni recepturę, z której korzysta cały świat :)
Parametry włoskiego espresso
-7 g kawy
-88-92 stopnie Celsjusza
-25 - 30 sekund parzenia
-25-30 ml naparu
Włoska receptura to 7 g świeżo zmielonej kawy, parzonej w ekspresie ciśnieniowym w temperaturze między 88-92 stopnie Celsjusza, przez około 25-30 sekund. Z tego przepisu powinniśmy uzyskać około 25-30 ml naparu.
I teraz co kawiarnia to inna kawa choć zazwyczaj przepis na jej przygotowanie oscyluje w ramach przepisu na włoskie espresso. Sen z powiek każdego baristy spędza to by każde espresso wydane w kawiarni smakowało wyśmienicie i co dla każdego baristy jest jak mantra smakowało tak samo. Bo jak już nasi goście przyzwyczają się do dobrej kawy to ona taka ma być i kropka!
Kawa ziarnista idealna do espresso
Już wiemy jak zrobić porządne espresso, albo przynajmniej znamy na to przepis ;) a teraz pytanie nr 2. Jaką kawę wybrać do espresso? Oczywiście niema takiej kawy ziarnistej, która smakuje wszystkim. Niestety, co człowiek to inne kubeczki smakowe, inaczej odbierające naszego bohatera czyli 30 ml espresso. Warto jednak pamiętać, że espresso np. w kawiarni to bardzo często też baza do wszystkich mlecznych kaw i idealnie by było by smakowało ono dobrze samo w sobie i w połączeniu z mlekiem. W takiej sytuacji polecamy mieszanki kawowe tzw. blendy. Znaleźć je możecie u nas pod linkiem: https://www.zaparzymy.pl/19-mieszanka-pod-espresso
W sytuacji gdzie np. w kawiarni można pozwolić sobie na dwa młynki, czyli spełnienie marzeń każdego baristy można pokusić się o przyrządzanie espresso ze 100 % arabiki a espresso które ma być bazą do kaw mlecznych z mieszaki arabiki i robusty. Idealne do przyrządzenia wyjątkowego espresso to ziarna pochodzące z Brazylii, Gwatemali czy Kolumbii. Jeżeli jednak wiemy, że egzotyka w espresso jest mile widziana można pokusić się o przyrządzenie espresso z Indii Moonsuned Malabar czy Kenii AA Top.
Każda kawa to tak naprawdę Espresso
Jak już wspomnieliśmy wyżej bazą do każdej kawy w kawiarni jest espresso. To od niego zależy czy kawa jest smaczna i czy smakuje kawą czy słodzikami, syropami, mlekiem czy niczym. Warto czasem w kawiarni zapytać jaka jest kawa. Dobry barista z przyjemnością opowie o swoich ziarnach, powie z czym i jak będą smakować najlepiej i oczywiście jeżeli tylko ma 2 młynki nie omieszka o tym wspomnieć ;)