Darmowa dostawa od 150,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Espresso - chleb powszedni każdego baristy!

2021-07-23
Espresso - chleb powszedni każdego baristy!

Espresso idealne - włoska receptura na przygotowanie espresso

Ojczyzną espresso jest słoneczna Italia. Tam większość ludzi zaczyna dzień od espresso i w ciągu dnia popija go jeszcze kilka razy. Popularne u nich jest ristretto czyli espresso którego parzenie przerywa się odrobinę krócej. Włosi preferują mocno paloną kawę, a palenie to często nazywane jest paleniem włoskim. We włoskich miastach i miasteczkach na każdej szanującej się ulicy można napić się espresso. Jako, że Włosi uważają się za znawców tej 30 ml kawki opracowali oni recepturę, z której korzysta cały świat :)

Parametry włoskiego espresso
-7 g kawy
-88-92 stopnie Celsjusza
-25 - 30 sekund parzenia
-25-30 ml naparu

Włoska receptura to 7 g świeżo zmielonej kawy, parzonej w ekspresie ciśnieniowym w temperaturze między 88-92 stopnie Celsjusza, przez około 25-30 sekund. Z tego przepisu powinniśmy uzyskać około 25-30 ml naparu.

I teraz co kawiarnia to inna kawa choć zazwyczaj przepis na jej przygotowanie oscyluje w ramach przepisu na włoskie espresso. Sen z powiek każdego baristy spędza to by każde espresso wydane w kawiarni smakowało wyśmienicie i co dla każdego baristy jest jak mantra smakowało tak samo. Bo jak już nasi goście przyzwyczają się do dobrej kawy to ona taka ma być i kropka!

Espresso idealne

Kawa ziarnista idealna do espresso

Już wiemy jak zrobić porządne espresso, albo przynajmniej znamy na to przepis ;) a teraz pytanie nr 2. Jaką kawę wybrać do espresso? Oczywiście niema takiej kawy ziarnistej, która smakuje wszystkim. Niestety, co człowiek to inne kubeczki smakowe, inaczej odbierające naszego bohatera czyli 30 ml espresso. Warto jednak pamiętać, że espresso np. w kawiarni to bardzo często też baza do wszystkich mlecznych kaw i idealnie by było by smakowało ono dobrze samo w sobie i w połączeniu z mlekiem. W takiej sytuacji polecamy mieszanki kawowe tzw. blendy. Znaleźć je możecie u nas pod linkiem: https://www.zaparzymy.pl/19-mieszanka-pod-espresso
W sytuacji gdzie np. w kawiarni można pozwolić sobie na dwa młynki, czyli spełnienie marzeń każdego baristy można pokusić się o przyrządzanie espresso ze 100 % arabiki a espresso które ma być bazą do kaw mlecznych z mieszaki arabiki i robusty. Idealne do przyrządzenia wyjątkowego espresso to ziarna pochodzące z Brazylii, Gwatemali czy Kolumbii. Jeżeli jednak wiemy, że egzotyka w espresso jest mile widziana można pokusić się o przyrządzenie espresso z Indii Moonsuned Malabar czy Kenii AA Top.

Ziarna kawy w filiżance

Każda kawa to tak naprawdę Espresso

Jak już wspomnieliśmy wyżej bazą do każdej kawy w kawiarni jest espresso. To od niego zależy czy kawa jest smaczna i czy smakuje kawą czy słodzikami, syropami, mlekiem czy niczym. Warto czasem w kawiarni zapytać jaka jest kawa. Dobry barista z przyjemnością opowie o swoich ziarnach, powie z czym i jak będą smakować najlepiej i oczywiście jeżeli tylko ma 2 młynki nie omieszka o tym wspomnieć ;)

Idealne espresso w małej filiżance
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel