
Z naszego bloga

Indie Monsooned Malabar AA to kawa ziarnista 100% arabika. Charakterystyczny smak zawdzięcza procesowi monsunowania. Wyczywalne w tej Indyjskiej kawie nuty smakowe to czekolada, karmel, tytoń, dymoraz prażone orzechy.
Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Western Ghats
Gatunek: Arabica - Catimor
Zbiory: październik - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: czekolady, przypraw, prażonych orzechów
Aromat: wyczuwalne nuty karmelu, tytoniu, dymu
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: niska
Indie Monsooned Malabar AA- kawa ziarnista 100% arabika. Indie to kraj południowej Azji. Znajduje się on na piątym miejscu pod względem światowej produkcji kawy ziarnistej. To również miejsce, gdzie charakterystyczne są trwające kilka tygodni pory monsunowe. To one odpowiadają za specyficzny i niepowtarzalny smak i aromat prezentowanej kawy ziarnistej, którego nie znajdziemy w ziarnach kawy z innych regionów świata.
Kawa ziarnista Monsooned Malabar AApochodzi z regionu Malabar. Pora deszczowa oraz idealne zacienienie w tym rejonie sprawiają, że warunki do wzrostu krzewów kawowych są idealne. Kawowce rosną na wysokości 1100-1200 m n.p.m. Sposób obróbki tej kawy to metoda „na mokro”.
Ziarna kaw z Indii mają jasnobrązowy kolor i zwiększoną wielkość o czym mówi symbol AA.
Monsunowanie kawy ziarnistej Malabar
Ziarna kawy India Monsooned Malabarpodlegają procesowi monsunowania. Proces ten jest związany z tradycją. W dawnych czasach transport kawy do Europy trwał kilka miesięcy. Była ona przewożona drogą morską drewnianymi statkami. Podczas tego transportu jej ziarna naturalnie przesiąkały wilgocią co powodowało, że uzyskiwała charakterystyczną barwę i walory smakowe. Przez wiele lat Europejczycy przyzwyczaili się do tego wyjątkowego smaku. Monsunowanie to proces zastępczy. Polega na wystawieniu ziaren kawy na działanie wilgotnego powietrza (w porze monsunowej) i następnie na przeczesywaniu grabiami.
Smak kawy ziarnistej z Indii
Napar przyrządzony z tej kawy ziarnistej z Indiicharakteryzuje się niską kwasowością. W jej smaku można odnaleźć nuty czekolady, przypraw i prażonych orzechów, a zapach rozbudza zmysły zadymionymi nutami karmelu i tytoniu. Monsunowy charakter tej arabikijest odczuwany wyraźnie podczas delektowania się jej pysznym smakiem i jest nie do podrobienia.
W czym parzyć Indyjską kawę ziarnistą?
Kawa ziarnista Indie Moonosuned Malabar AA sprawdza się parzona w ekspresie, kawiarce, frenchpressie czy drippie. Kawa indyjska Indie Moonosoned Malabar AA może być parzona w kubku jako popularna "zalewajka".Smak indyjskich ziaren łączy się z mlekiem i cukrem. Kawa z Indiichoć ma ciekawy i nieoczywisty profil smakowy posmakuje większości kawowych koneserów.
Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.
Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.
Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.