Peru HB Gr. 1 kawa ziarnista lub mielona 200g / 1kg
- Kawa Peru HB Gr.1to kawa ziarnista 100% arabika. Kawa z Peru niesie ze sobą wyjątkowy, lekko kwiatowy aromat, maślane nuty smakowe. Jak przystało na 100% kawę arabikę ma ona wyważone body i delikatną kwasowość. Kraj pochodzenia: Peru
W zestawie
Peru HB Gr.1 to kawa ziarnista 100% arabika. Kawa z Peru niesie ze sobą wyjątkowy, lekko kwiatowy aromat, maślane nuty smakowe. Jak przystało na 100% kawę arabikę ma ona wyważone body i delikatną kwasowość.
Kraj pochodzenia: Peru
Region: Chanchamayo
Gatunek:Arabica - Caturra, Bourbon, Typica, Pache
Zbiory: czerwiec/wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1350 m n.p.m.
Profil palenia:średnie
Smak:łagodny, maślany
Aromat: lekko kwiatowy
Body/cielistość: wyważone
Kwasowość: niska
Peru HB Gr.1 to kawa 100 % arabika. Peru to kraj, leżący nad Oceanem Spokojnym w północnej części And. Jest to jeden z największych producentów kawy na świecie, a to dzięki klimatowi sprzyjającemu jej uprawie. Klimat ten sprzyja uprawie kawy szczególnie w rejonie Chanchamayo oraz Cuzco.
Smak kawy arabika z Peru
Kawa ziarnista z Peruniesie ze sobą wyjątkowy, lekko kwiatowy aromat.Taperuwiańska kawa ziarnistama niską kwasowość,łagodny smak i maślany finisz, przez co przypadnie do gustu tym, którzy lubią kawę bez goryczki.
Peruwiańska kawa ziarnista
Kawa ziarnista Peru HB Gr.1to najszlachetniejszy gatunek kawy– Arabika. Pochodzi z rozsławionej kawą prowincji Chanchamayo. Pozyskiwana jest na mokro, a wysokość, na której jest uprawiana to 1200-1350 m n.p.m., przez co ziarna kawy stają się wyjątkowo twarde, czyli wysokiej jakości (o czym informuje skrót HB – czyli Hard Bean). Producenci dbają o to, aby miejsce, w którym rośnie, było odpowiednio zacienione, dzięki czemu ma ona szansę powoli dojrzewać. Takie dłuższe dojrzewanie odbija się na jej niepowtarzalnym, łagodnym smaku.
Jak parzyć kawę ziarnistą z Peru?
Kawę z Perumożna parzyć jak klasyczną zalewajkę w kubkuczy espresso z kawiarki lub we wszelkich metodach przelewowych typu chemex, dripper, syfon do kawy, aeropress. Peruwiańską kawę ziarnistą można łączyć z mlekiem, choć dzięki swojej delikatności warto jej spróbować w wersji bez dodatków.