Papua Nowa Gwinea AA kawa ziarnista lub mielona 200g / 1kg
- Papua Nowa Gwinea AA to 100% kawa ziarnista arabika. W smaku zawiera nuty orzechowe, miodowe oraz klonowez delikatnym posmakiem słodkiej mandarynki. Choć dla każdego Papua jest inna to zapamiętywana jest jako dobralub kawa bardzo dobr
W zestawie
Papua Nowa Gwinea AA to 100% kawa ziarnista arabika. W smaku zawiera nuty orzechowe, miodoweoraz klonowez delikatnym posmakiem słodkiej mandarynki. Choć dla każdego Papua jest inna to zapamiętywana jest jako dobra kawalub kawa bardzo dobra.
Kraj pochodzenia: Papua Nowa Gwinea
Region: Sigiri
Gatunek: Arabica - Typica
Zbiory: kwiecień - wrzesień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty orzecha, miodu, klonu, słodkich mandarynek
Aromat: nuty prażonych orzechów, miodu, kwiatów
Body/cielistość: umiarkowane
Kwasowość: średnia
Kawa ziarnista z Papui
Papua Nowa Gwineależy w klimacie tropikalnym i wilgotnym. Dzięki obecności wielu mórz wilgotność utrzymywana jest na stałym, wysokim poziomie, a to daje najlepsze warunki do uprawiania kawowców. Jak wiadomo kawa doskonale wzrasta na terenach wulkanicznych i właśnie takie znajdują się w tym kraju.
Pozyskiwanie kawy ziarnistej z Papui
Nasza kawa z Papui Nowej Gwinei wytwarzana jest w regionie Sigiri, gdzie nie poddaje się jej sztucznemu nawożeniu. Uprawiana jest na wysokości 1500 m n.p.m. Owoce kawowca zbiera się całkowicie ręcznie, dzięki czemu można sprawdzić ich jakość. Zerwane zielone ziarna przez 24 godziny poddaje się kąpieli wodnej, aby później skutecznie suszyć je w gorącym słońcu.
Oznaczenia literowe na kawie ziarnistej z Papui
W nazwie kawy ziarnistej zawarty został symbol AA, oznaczający ziarna o wielkości powyżej przeciętnej. Gwarantuje to otrzymanie naparu o subtelnym aromacie oraz złożonym smaku.
Smak ziarnistej kawy arabiki z Papui Nowej Gwinei
Znakomity smak kawy ziarnistejodnosi się do akcentów mandarynki, orzechów, miodu i klonu, natomiast jej wyśmienity zapach to bogactwo aromatów kwiatowych, miodowych i prażonych orzechów.Dzięki swojej delikatności dobrze łączy się z mlekiem.
Jak parzyć kawę ziarnistą Papua Nowa Gwinea AA?
Jak przystało na arabikę uprawianą na wysokościach ponad 1500 m n.p.m ma bardzo złożony profil smakowy. Dzięki smakowej złożoności co inny kawosz to odnajduje w niej inne nuty. Kawę z Papuimożna parzyć w ekspresie ciśnieniowym, ekspresie przelewowym, kawiarce czy klasycznie w kubku jako "zalewajkę". Choć dla każdego inna to zapamiętywana jest przez pijących jako dobra kawalub bardzo dobra kawa.