Kolumbia Excelso EP kawa ziarnista lub mielona 200g / 1kg
- Kolumbia Excelso EP to kawa ziarnista 100% arabika. Wyjątkowość tej kolumbijskiej kawydrzemie w harmonijnym połączeniu czekolady, orzechów i delikatnych orzeźwiających nutach cytrusowych. Jest to jedna z tych kaw, które posmakują znac
W zestawie
Kolumbia Excelso EP to kawa ziarnista 100% arabika.Wyjątkowość tej kolumbijskiej kawydrzemie w harmonijnym połączeniu czekolady, orzechówi delikatnych orzeźwiających nutach cytrusowych. Jest to jedna z tych kaw, któreposmakują znacznej większości.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Antioquia/Medellin
Gatunek: Arabika, Typica, Bourbon
Zbiory: październik/grudzień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty czekolady
Aromat: lekko cytrusowy, orzechowy
Body/cielistość: średnie
Kwasowość: średnia, żurawinowa
Kawa ziarnista Kolumbia Excelsojest oceniana jako najlepsza kawa kolumbijska.Można ją spożywać o każdej porze dnia dzięki delikatności i zrównoważonym smaku, jakimi się cechuje. Ta propozycja pochodzi z regionu Antioquia/Medellin. Jest to obszar, na którym uprawia się najwięcej kolumbijskiej kawy, stąd tak wysoka jakość. Ziarna kawy pochodzące z Medellin zbierane są między październikiem a grudniem. Mają najwyższą opinię wśród smakoszy, co przekłada się także na cenę.
Klasyfikacja ziaren kawy
Kolumbia klasyfikuje wizualnie ziarna kawy używając słów - w odróżnieniu od liter np. Tanzania AA czy cyfr np. Etiopia Sidamo gr. 2. Większe ziarna są uważane za bardziej atrakcyjne.
Ziarna klasyfikowane są przed wysyłką. Te, które mają przekątną długości 15-16 mm, otrzymują oznaczenie Excelso, a nieco mniejsze Supremo.
Czy wielkość ziaren z Kolumbii wpływa na smak kawy?
To już indywidualna kwestia, szczególnie, że Supremo i Excelsosą zbierane często z tego samego drzewa. Zapraszamy więc do testowania.
Co oznacza skrót EP znajdujący się w nazwie?
Symbol EP (Europejskie Przygotowanie) to odniesienie do sposobu przygotowania ziaren do wysyłki na rynek europejski. Dla spełnienia wymogów Unii Europejskiej są one sortowane ręcznie, aby można było mieć pewność, że wszystkie ziarna gorszej jakości zostały usunięte. Zatem na rynek europejski trafia ziarno najwyższej jakości.
Kawa z Kolumbii o smaku czekolady
Najbardziej wyczuwalne w Kolumbia Excelso są nuty czekolada. Aromat niesie ze sobą akcenty cytrusowe i orzechowe. To dość niebanalne połączenie, które zawiera w sobie jednocześnie świeżość i lekką kwasowość owoców oraz słodycz orzechów. Wyczuwalne na języku body jest oceniane jako średnie, podobnie jak kwasowość – średnia i lekko żurawinowa.
Sposób przyrządzenia kawy z Kolumbii
Kolumbijska kawa ziarnistadoskonale sprawdzi się przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Można ją także z powodzeniem zaparzać tradycyjnie – zmieloną wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą w temperaturze między 89 a 94 st. C. Kawa ziarnista Kolumbia Excelso to arabika 100%, która dobrze komponuje się z mlekiem, więc śmiało możemy użyć tych kolumbijskich ziaren kawy do przygotowania flat white, cappuccino czy latte macchiato.