Gwatemala Antigua SHB kawa ziarnista lub mielona 200g / 1kg
- Gwatemala Antigua SHBto kawa ziarnista 100% arabika. Ma posmak pomarańczy, czekolady, klonu oraz delikatną przyjemną słodycz cytrusów. Często wybierana jest jako kawa do ekspresów ciśnieniowych, czykawa do kawiarni.Kraj pochodzenia:G
W zestawie
Gwatemala Antigua SHBto kawa ziarnista 100% arabika. Ma posmak pomarańczy, czekolady, klonu oraz delikatną przyjemną słodycz cytrusów. Często wybierana jest jako kawa do ekspresów ciśnieniowych czy kawa do kawiarni.
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Antigua
Gatunek: Arabica - Caturra, Bourbon, Typica
Zbiory: grudzień - kwiecień
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty czekolady, klonu, pomarańczy, owoców cytrusowych
Aromat: nuty kwiatów, dymu, pomarańczy
Body/cielistość: pełne
Kwasowość: średnia
Smak i aromat kawy z Gwatemali
Kawa Antigua kryje w sobie nuty pomarańczy,czekolady, klonuoraz owoców cytrusowych, co świadczy o wyrafinowanym smaku. Można też poczuć wyjątkowy aromat kwiatów, dymu oraz pomarańczy. Kawa z Gwatemali Antigua SHB okaże się strzałem w dziesiątkę dla smakoszy kawy. Zachwyca i kusi średnią kwasowością. Nie da się jej porównać z żadną inną, ponieważ jest jedyna w swoim rodzaju.
Gwatemalska kawa ziarnista
Gwatemala to jeden z krajów, które zajmują się produkcją najlepszego rodzaju kawy. Dolina Antigua, skąd pochodzi opisywana kawa, posiada wulkaniczne, bardzo ekologiczne gleby i łagodny klimat, dzięki czemu możliwe staje się uprawianie kaw różnych odmian oraz równomierne dojrzewanie owoców. Ich ziarna są długo suszone na słońcu, aby mogły dać niepowtarzalny aromatpo zaparzeniu. Pozyskiwana jest metodą „na mokro”.
Oznaczenie literowe kawy z Gwatemali
Kawa z rejonu Antigua jest uprawiana na wysokości powyżej 1350 m n.p.m., a informacja o tym została ukryta w oznaczeniu SHB (Strictly Hard Bean). Rejon uprawy odpowiada za jej wyjątkowy, mocny smak.
Jak parzyć kawę z Gwatemali?
Kawa ziarnista Gwatemala Antigua SHBto idealna kawa do ekspresu,z którego korzystają i Ci którzy lubią kawę z mlekiemi zwolennicy kawy bez mleka. Zaparzona praktycznie w każdy możliwy sposób od Aeropresu, Chemexu czy dripa po codzienną kawę zaparzoną w kubku, będzie smakować dobrze. Jest to świetny wybór na kawę ziarnistą do biuraczy kawę do kawiarni.