
Z naszego bloga

Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainhato kawa ziarnista 100% arabika. Zniewalający smak tego rodzaju kawy z Brazylii zawiera w sobie czekoladowe akcenty, a jej aromat jest delikatnie cytrusowy.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: São Sebastião da Grama, Rainha Farm
Gatunek: Arabika - Yellow Bourbon
Zbiory: maj - wrzesień
Metoda pozyskiwania: Pulped Natural
Wysokość upraw: 1150 - 1350 m n.p.m.
Profil palenia: średnie
Smak: nuty słodkiej czekolady
Aromat: lekko cytrusowy
Body/cielistość: zrównoważone
Kwasowość: lekko cytrusowa
Kawy z Brazylii
Brazylia leży w Ameryce Południowej, gdzie panuje klimat idealny do uprawiania kawy. Można powiedzieć, że jest to prawdziwy dom kawy, bo pochodzi stamtąd ok. 1/3 kawy z całego świata.
Dlaczego kawa z Brazylii jest dobra?
Kawa ziarnista arabika z Brazyliito smakowo bardzo wdzięczna kawa. Jej nuty to głownie czekolada. Brazylijskie kawy cechuje przyjemna kwasowość, która w espresso podsyca smak, a w połączeniu z mlekiem nie przeszkadza. Dlatego też brazylijskie ziarna kawy są często wybierane do domów, biur, kawiarni gdzie kawę pije się i z mlekiem i jako espresso czy kawa americano.
Jak parzyć kawę ziarnistą arabikę z Brazylii?
Kawy z Brazyliisą dobrym wyborem do wszelkiego rodzaju ekspresów ciśnieniowych, ekspresów automatycznych czy przelewowych. Jest to dobry wybór do domu, gdzie z kawę w kuchni przygotowuje się na różne sposoby. Od tradycyjnej zalewajki po aeropress czy frenchpress. Espresso przygotowane z kawy ziarnistej z Brazylii świetnie nadaje się do przygotowania kawy mrożonej, kawy po wiedeńsku czy mokki z czekoladą.
Plantacje kawy arabika z Brazylii
Najbogatsze w uprawy są rejony południowo-wschodnie, czyli prowincje Minas Gerais, Sao Paolo, Parana. Pierwsze drzewo kawowezostało posadzone w Brazylii w 1727 r. i od tej pory plantacje się tam rozwijają, a ten szlachetny napój jest ważnym elementem życia mieszkańców.
Na prowincji Minas Gerais znajduje się plantacja Fazenda Rainha, z której pochodzi kawa ziarnista Yellow Bourbon. To tereny górzyste, dlatego uprawy znajdują się na wysokości 1150-1350 m n.p.m, a zbiór odbywa się jedynie w sposób ręczny. To górski klimat jest odpowiedzialny za wyjątkowy smak Brazylijskiej arabiki.Cechą charakterystyczną krzewów kawowych z tego regionu jest fakt, że ich owoce mają kolor żółty (stąd nazwa), a nie typowy czerwony.
Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.
Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.
Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.