Zielony Organiczny Rooibos 50g
- Zielony Organiczny - RooibosSkładniki: rooibos z RPAZielony rooibos na wagę
- Rooibos Zielony to jeszcze większa dawka siły z natury. To nadal ten sam gatunek czerwonego afrykańskiego krzewu, lecz nie fermentowany i preparowany trochę i
Zielony Organiczny - Rooibos
Składniki: rooibos z RPA
Zielony rooibos na wagę
Rooibos Zielony to jeszcze większa dawka siły z natury. To nadal ten sam gatunek czerwonego afrykańskiego krzewu, lecz nie fermentowany i preparowany trochę inaczej niż reszta rooibosów które mamy w ofercie. Jego smak jest mniej słodki niż mocno fermentowany klasyczny, najbardziej popularny czerwony rooibos. Jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować rooibosa, lecz nie przepadają za słodkimi smakami. Idealnie nadaje się na tzw. "poranne mdłości" dla przyszłych mam. Prezentowany rooibos pochodzi z organicznej plantacji. Takie uprawy są zlokalizowane w dużej odległości od potencjalnych zanieczyszczeń. Herbata z takich upraw nie będzie zawierać chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników czy GMO.
Co to jest rooibos?
Rooibos to roślina, która z herbatą niema nic wspólnego. W Polsce przyjął się i rozgościł w filiżankach kawoszy i herbaciarzy jako alternatywa do codziennych naparów. Tak naprawdę jest to czerwonokrzew afrykański. Słowo rooibos to po przetłumaczeniu z języka afrykańskiego po prostu czerwony krzew. Rozróżniamy dwa rodzaje rooibosa: czerwony i zielony. I tak jak w przypadku herbaty zależy to od stopnia fermentacji. Zbiory rooibosa przypadają na styczeń. Krzewy zostają przycinane, a gałązki tej rośliny zostają pocięte, zmiażdżone i pozostawione w małych stosach by fermentowały, od czasu do czasu stosy przewraca się. Podczas fermentowania roślina nabiera charakterystycznego czerwonego koloru. Po fermentacji rooibosa się suszy i reszta świata może się cieszyć ich wspaniałym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości zdrowotne rooibosa
Rooibosy z herbata nie mają nic wspólnego. Prócz tego, że mają one pyszny smak i wyśmienicie komponują się z dodatkami takimi jak owoce, soki, zioła, przyprawy, to cenione są na świecie z mnogości właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Rooibos zawiera dużo witaminy C i rutynę przez co pozytywnie wpływa na naszą odporność. Jego jedną z ważniejszych zalet jest duża zawartość żelaza dobrze przyswajalnego. Ponadto rooibosy zawierają potas, wapń i fluor. Są polecane do picia matkom karmiącym, ponieważ wspomagają laktację. Napar z rooibosa zawiera substancję, która odpowiada za wydzielanie się u człowieka hormonu szczęścia czyli serotoniny więc polecany jest do picia dla osób cierpiących na depresję oraz podczas przesileń. Jest to idealna alternatywa do picia na lato, ponieważ dobrze nawadnia organizm. Rooibosy obniżają ciśnienie i mają korzystny wpływ na układ trawienny człowieka. Na świecie trwają badania nad tą roślina i w 2008 roku Nutrition Research podczas badań odkryto, że rooibos ma w sobie składnik taki jak aspalantyna czyli antyoksydant, który ma zdolność odwrócenia postępującego nowotworu skóry i innych chorób dermatologicznych.
Dlaczego warto pić rooibosa?
Rooibos to źródło wielu dobroczynnych dla zdrowia składników. Napar z rooibosa dobrze smakuje i nawadnia organizm. Dzięki temu, że niema on w sobie ani teiny ani kofeiny może go pić każdy. Jest polecany dla dzieci, osób starszych, mam karmiących. Bez obaw można się nim delektować o każdej porze dnia.
Parametry parzenia rooibosa
-temperatura wody- 90-97 stopni
-ilość suszu - 1-4 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 3-5 minuty
Rooibosy są drobne, więc wymagają drobnych siteczek do parzenia lub filtrów. Rooibosa nie można przeparzyć lecz naszym zdaniem zakres od 3 do 5 minut
wydobywa z rooibosa najlepszy smak.