Pomarańcza-Eukaliptus Rooibos 50g
- Pomarańcza-Eukaliptus - RooibosSkładniki: rooibos, liście eukaliptusa, skórka pomarańczy, aromat, kwiaty pomarańczyRooibos pomarańczowy z liśćmi eukaliptusa
- Rooibos Pomarańcza Eukaliptus czuje się jeszcze zanim zdążymy otworzyć opakow
Pomarańcza-Eukaliptus - Rooibos
Składniki: rooibos, liście eukaliptusa, skórka pomarańczy, aromat, kwiaty pomarańczy
Rooibos pomarańczowy z liśćmi eukaliptusa
Rooibos Pomarańcza Eukaliptus czuje się jeszcze zanim zdążymy otworzyć opakowanie. Intensywny zapach eukaliptusa jest lekko przełamany słodyczą pomarańczy oraz rooibosa. Tu naprawdę dominuje eukaliptus. To on zawładnął całą kompozycją. Pity na gorąco pomaga w przeziębieniu i zatkanym nosie. Latem pity na zimno ochładza i doskonale orzeźwia. Kto raz spróbuje, będzie chciał co jakiś czas wrócić do tego smaku, bo takich smakołyków się nie zapomina.
Co to jest rooibos?
Rooibos to roślina, która z herbatą niema nic wspólnego. W Polsce przyjął się i rozgościł w filiżankach kawoszy i herbaciarzy jako alternatywa do codziennych naparów. Tak naprawdę jest to czerwonokrzew afrykański. Słowo rooibos to po przetłumaczeniu z języka afrykańskiego po prostu czerwony krzew. Rozróżniamy dwa rodzaje rooibosa: czerwony i zielony. I tak jak w przypadku herbaty zależy to od stopnia fermentacji. Zbiory rooibosa przypadają na styczeń. Krzewy zostają przycinane, a gałązki tej rośliny zostają pocięte, zmiażdżone i pozostawione w małych stosach by fermentowały, od czasu do czasu stosy przewraca się. Podczas fermentowania roślina nabiera charakterystycznego czerwonego koloru. Po fermentacji rooibosa się suszy i reszta świata może się cieszyć ich wspaniałym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości zdrowotne rooibosa
Rooibosy z herbata nie mają nic wspólnego. Prócz tego, że mają one pyszny smak i wyśmienicie komponują się z dodatkami takimi jak owoce, soki, zioła, przyprawy, to cenione są na świecie z mnogości właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Rooibos zawiera dużo witaminy C i rutynę przez co pozytywnie wpływa na naszą odporność. Jego jedną z ważniejszych zalet jest duża zawartość żelaza dobrze przyswajalnego. Ponadto rooibosy zawierają potas, wapń i fluor. Są polecane do picia matkom karmiącym, ponieważ wspomagają laktację. Napar z rooibosa zawiera substancję, która odpowiada za wydzielanie się u człowieka hormonu szczęścia czyli serotoniny więc polecany jest do picia dla osób cierpiących na depresję oraz podczas przesileń. Jest to idealna alternatywa do picia na lato, ponieważ dobrze nawadnia organizm. Rooibosy obniżają ciśnienie i mają korzystny wpływ na układ trawienny człowieka. Na świecie trwają badania nad tą roślina i w 2008 roku Nutrition Research podczas badań odkryto, że rooibos ma w sobie składnik taki jak aspalantyna czyli antyoksydant, który ma zdolność odwrócenia postępującego nowotworu skóry i innych chorób dermatologicznych.
Dlaczego warto pić rooibosa?
Rooibos to źródło wielu dobroczynnych dla zdrowia składników. Napar z rooibosa dobrze smakuje i nawadnia organizm. Dzięki temu, że niema on w sobie ani teiny ani kofeiny może go pić każdy. Jest polecany dla dzieci, osób starszych, mam karmiących. Bez obaw można się nim delektować o każdej porze dnia.
Parametry parzenia rooibosa
-temperatura wody- 90-97 stopni
-ilość suszu - 1-4 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 3-5 minuty
Rooibosy są drobne, więc wymagają drobnych siteczek do parzenia lub filtrów. Rooibosa nie można przeparzyć lecz naszym zdaniem zakres od 3 do 5 minut
wydobywa z rooibosa najlepszy smak.