Oolong Formosa Herbata niebieska 50g
- Oolong Formosa - herbata błękitnaSkładniki: półfermentowana herbata Oolong 100%Półfermentowana herbata Oolong Formosa na wagę
- Herbata Oolong jest specjalnością, która pierwotnie była produkowana w tajwańskich górach. Po zerwaniu, liśc
Oolong Formosa - herbata błękitna
Składniki: półfermentowana herbata Oolong 100%
Półfermentowana herbata Oolong Formosa na wagę
Herbata Oolong jest specjalnością, która pierwotnie była produkowana w tajwańskich górach. Po zerwaniu, liście są fermentowane do około 50%, a następnie osuszane w słońcu. Częste mieszanie herbaty w bambusowych koszach podczas procesu suszenia umożliwia Oolong rozwinięcie łagodnego smaku i dziko zwiniętego liścia.
Pozytywne właściwości herbaty oolong
Herbata Oolong cechuje się właściwościami, które są w stanie wspomóc organizm w walce z problemami zdrowotnymi. Zawarte tutaj minerały i witaminy nie tylko stymulują układ nerwowy do działania, ale także zapewniają wyjątkowe pobudzenie. Dzięki niej również można wpływać bardzo pozytywnie na odporność swojego organizmu.
Herbata oolong- inne nazwy
Herbatę oolong w Polsce nazywa się także: herbatą niebieską, wulong, olong, ulong, czarny smok, smocza herbata, herbata pół-zielona, czerwona herbata niskiej fermentacji czy herbata turkusowa.
Produkcja niebieskiej herbaty
Proces powstawania herbaty oolong zaczyna się od zebrania liści i wystawienia ich na słońce. Listki herbaty więdną i gromadzi się w nich powietrze. Następnie tlen zaczyna reagować z enzymani w listkach i następuje fermentacja enzymatyczna. Następnie potrząsa się herbatą. Powoduje to wykruszanie się krawędzi liści i ocieranie. Dzięki temu fermentacja przebiega łatwiej. Kolejnym krokiem jest przerwanie fermentacji przez podgrzewanie w specjalnych wokach lub kotłach do temperatury 250 stopni. Podgrzanie odbywa się na sucho. Następnie liście oolonga roluje się, skręca i nadaje im ostateczną formę i wygląd. W zależności od regionu mogą się one nieco różnić.
Właściwości herbaty oolong
Smocza herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wspomaga ona procesy przemiany materii, działa bakteriobójczo, uspokajająco oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Ponadto napar z oolonga zwiększa odporność i witalność.
Jak parzyć herbatę oolong?
Parametry parzenia:
-temperatura wody- 90 stopni
-ilość suszu - 1-3 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 1-5 minuty