24x1,5 g Moya Matcha To Go Tradycyjna - Organiczna herbata
- Wysokiej jakości japońska organiczna zielona herbata matchaz pierwszego i drugiego zbioru. Wyróżnia się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
- Region pochodzenia: Uji, Prefektura Kioto, JaponiaJedno pudełko zawiera
Tradycyjna Moya Matcha - zielona organiczna herbata
Herbata Moya Matcha Tradycyjnaposiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothiei koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.
Moya Matcha Tradycyjnajest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matchasą starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów.
Zebrane liście są suszone i ścierane na drobny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Przygotowanie:
Zalej łyżeczkęherbaty matchaniewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasenczyli mieszadełko.Matchęmożna też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.
Matchynie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.
Matchę można przyrządzić w różny sposób w zależności od upodobania. Podobnie jak z kawą. Są zwolennicy picia w formie mocno rozcieńczonej, inni znowu preferują mniejszą ilość wody i intensywniejszy smak. Zamiast wody można zmieszać matchę z sokiem lub mlekiem (najlepiej sprawdza się migdałowe, orkiszowe i sojowe).
Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno lub dosypać do butelki z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć!
- Typ herbaty:Jeden rodzaj