Kona Extra Fancy kawa ekskluzywna 50g
- Kona Extra Fancy to ekskluzywna kawa ziarnista, 100 % arabika o niepowtarzalnym i oryginalnym złożonym smaku. Swój smak zawdzięcza klimatowi, glebie oraz dużemu zaangażowaniu plantatorów w jej uprawę.Kraj pochodzenia: Hawaje
- Region: K
Kona Extra Fancy to ekskluzywna kawa ziarnista, 100 % arabikao niepowtarzalnym i oryginalnym złożonym smaku. Swój smak zawdzięcza klimatowi, glebie oraz dużemu zaangażowaniu plantatorów w jej uprawę.
Kraj pochodzenia: Hawaje
Region: Kona
Gatunek: Arabica
Wysokość upraw: 1100-1350 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Aromat:orzech, świeży chleb, nuty winne
Kwasowość: średnia
Waga: 50g
Jak wskazuje nazwa, pochodzi ona z regionu Kona na Hawajach. Przywiózł ją tam z Brazylii Samuel Reverend Ruggles. Trzeba wiedzieć, że tylko kawa wytwarzana na północnych i południowych zboczach rejonu Kona może się poszczycić noszeniem tej nazwy. Inne kawy – nawet jeśli wytwarzane w podobny sposób – nie dorównują jej smakiem i aromatem. Dlaczego tak się dzieje?
Oryginalny smak w oryginalnych ziarnach kawy ziarnistej Kona Extra Fancy
Ważną rolę odgrywa tutaj słońce, gleba i woda – i ich charakterystyczne cechy właśnie z rejonu Kony. Kona Extra Fancy na początku wcale nie była tym, czym jest teraz. Potrzeba było czasu, aby ziarna kawowca nabrały niesamowitego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Obecnie, aby uprawiać Konę, potrzeba dużo więcej czasu i pracy. Uprawia się ją na ciemnych, wulkanicznych zboczach tego regionu. Owoce Kony dojrzewają, następnie są ręcznie zbierane, przetwarzane i przygotowywane do sprzedaży w okresie od sierpnia do stycznia. Bardzo ważny jest fakt, że do ręcznego zebrania wybierane są tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce. Dzięki temu można mieć pewność, że przygotowywany później napar ma najlepszy smak i aromat. Zerwane owoce oczyszcza się z zewnętrznej warstwy miąższu, następnie zostają poddane fermentacji. To fermentacja odpowiada za charakterystyczny jasny kolor ziaren.
Jak smakuje kawa ziarnista Kona Extra Fancy?
Smaku kawy Kona Extra Fancy nie da się jednoznacznie określić. Tworzy go wiele posmaków, dzięki czemu jest bardzo bogaty, a przy tym wyróżnia się na tle innych kaw. Ma lekko kwaśny posmak z nutami pikantnymi i winnymi.
Uwaga! Kawa zostanie wypalona po zamówieniu. Dlatego wysyłka może się opóźnić.