Ognista Pomarańcza Rooibos 50g
- Ognista Pomarańcza - RooibosSkładniki: rooibos, szafran, naturalny aromat pomarańczy z innymi naturalnymi aromatamiRooibos pomarańczowo szafranowy na wagę
- Ognista Pomarańcza to prawdziwy rooibosowy hit. Kto raz spróbuje ten już zawsze
Ognista Pomarańcza - Rooibos
Składniki: rooibos, szafran, naturalny aromat pomarańczy z innymi naturalnymi aromatami
Rooibos pomarańczowo szafranowy na wagę
Ognista Pomarańcza to prawdziwy rooibosowy hit. Kto raz spróbuje ten już zawsze myśląc "rooibos" będzie myślał o kompozycji Rooibos Ognista Pomarańcza. Jest to połączenie czerwonego krzewu, pomarańczy oraz szlachetnego i drogocennego szafranu, który w tym wspaniałym trio zamyka całą kompozycje, tworząc idealną całość. Pity z odrobiną miodu lub nierafinowanego ciemnego cukru trzcinowego smakuje obłędnie. Zdrowie pochodzące z natury, to to co przychodzi na myśl pijąc Ognistą Pomarańczę. Do parzenia rooibosa polecamy papierowe filtry, ponieważ drobno krojone kawałeczki rooibosa przechodzą przez większość sitek i zaparzaczy.
Co to jest rooibos?
Rooibos to roślina, która z herbatą niema nic wspólnego. W Polsce przyjął się i rozgościł w filiżankach kawoszy i herbaciarzy jako alternatywa do codziennych naparów. Tak naprawdę jest to czerwonokrzew afrykański. Słowo rooibos to po przetłumaczeniu z języka afrykańskiego po prostu czerwony krzew. Rozróżniamy dwa rodzaje rooibosa: czerwony i zielony. I tak jak w przypadku herbaty zależy to od stopnia fermentacji. Zbiory rooibosa przypadają na styczeń. Krzewy zostają przycinane, a gałązki tej rośliny zostają pocięte, zmiażdżone i pozostawione w małych stosach by fermentowały, od czasu do czasu stosy przewraca się. Podczas fermentowania roślina nabiera charakterystycznego czerwonego koloru. Po fermentacji rooibosa się suszy i reszta świata może się cieszyć ich wspaniałym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości zdrowotne rooibosa
Rooibosy z herbata nie mają nic wspólnego. Prócz tego, że mają one pyszny smak i wyśmienicie komponują się z dodatkami takimi jak owoce, soki, zioła, przyprawy, to cenione są na świecie z mnogości właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Rooibos zawiera dużo witaminy C i rutynę przez co pozytywnie wpływa na naszą odporność. Jego jedną z ważniejszych zalet jest duża zawartość żelaza dobrze przyswajalnego. Ponadto rooibosy zawierają potas, wapń i fluor. Są polecane do picia matkom karmiącym, ponieważ wspomagają laktację. Napar z rooibosa zawiera substancję, która odpowiada za wydzielanie się u człowieka hormonu szczęścia czyli serotoniny więc polecany jest do picia dla osób cierpiących na depresję oraz podczas przesileń. Jest to idealna alternatywa do picia na lato, ponieważ dobrze nawadnia organizm. Rooibosy obniżają ciśnienie i mają korzystny wpływ na układ trawienny człowieka. Na świecie trwają badania nad tą roślina i w 2008 roku Nutrition Research podczas badań odkryto, że rooibos ma w sobie składnik taki jak aspalantyna czyli antyoksydant, który ma zdolność odwrócenia postępującego nowotworu skóry i innych chorób dermatologicznych.
Dlaczego warto pić rooibosa?
Rooibos to źródło wielu dobroczynnych dla zdrowia składników. Napar z rooibosa dobrze smakuje i nawadnia organizm. Dzięki temu, że niema on w sobie ani teiny ani kofeiny może go pić każdy. Jest polecany dla dzieci, osób starszych, mam karmiących. Bez obaw można się nim delektować o każdej porze dnia.
Parametry parzenia rooibosa
-temperatura wody- 90-97 stopni
-ilość suszu - 1-4 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 3-5 minuty
Rooibosy są drobne, więc wymagają drobnych siteczek do parzenia lub filtrów. Rooibosa nie można przeparzyć lecz naszym zdaniem zakres od 3 do 5 minut
wydobywa z rooibosa najlepszy smak.