Milky Oolong Herbata niebieska mleczny oolong 50g
- Milky Oolong - herbata mleczny oolongSkładniki: Półfermentowana herbata, naturalny aromat (laktoza)Półfermentowana herbata Mleczny Oolong
- Na prowincji Fuijan powstaje niezwykła i niepodobna do innych herbata. To bardzo wyjątkowa barwn
Milky Oolong - herbata mleczny oolong
Składniki: Półfermentowana herbata, naturalny aromat (laktoza)
Półfermentowana herbata Mleczny Oolong
Na prowincji Fuijan powstaje niezwykła i niepodobna do innych herbata. To bardzo wyjątkowa barwna mieszanka, która powstaje dzięki specjalnej technice nadającej jej mleczny aromat.
Herbata oolong- inne nazwy
Herbatę oolong w Polsce nazywa się także: herbatą niebieską, wulong, olong, ulong, czarny smok, smocza herbata, herbata pół-zielona, czerwona herbata niskiej fermentacji czy herbata turkusowa.
Produkcja niebieskiej herbaty
Proces powstawania herbaty oolong zaczyna się od zebrania liści i wystawienia ich na słońce. Listki herbaty więdną i gromadzi się w nich powietrze. Następnie tlen zaczyna reagować z enzymani w listkach i następuje fermentacja enzymatyczna. Następnie potrząsa się herbatą. Powoduje to wykruszanie się krawędzi liści i ocieranie. Dzięki temu fermentacja przebiega łatwiej. Kolejnym krokiem jest przerwanie fermentacji przez podgrzewanie w specjallnych wokach lub kotłach do temperatury 250 stopni. Podgrzanie odbywa się na sucho. Następnie liście oolonga roluje się, skręca i nadaje im oststeczną formę i wygląd. W zależności od regionu mogą się one nieco różnić.
Właściwości herbaty oolong
Smocza herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim wspomaga ona procesy przemiany materii, działa bakteriobójczo, uspokajająco oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Ponadto napar z oolonga zwiększa odporność i witalność.
Jak parzyć herbatę oolong?
Parametry parzenia:
-temperatura wody- 90 stopni
-ilość suszu - 1-3 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 1-5 minuty