China Pu-Erh Organic Herbata czerwona 50g
- China Pu-Erh Organic Herbata czerwonaSkładniki: chińska organiczna herbata Pu-ErhHerbata z organicznych plantacji
- Chińska herbata Pu-erh Organic jest w 100% naturalna i ekologiczna, a plantacja z której pozyskuje się te wyjątkowe liśc
China Pu-Erh Organic Herbata czerwona
Składniki: chińska organiczna herbata Pu-Erh
Herbata z organicznych plantacji
Chińska herbata Pu-erh Organic jest w 100% naturalna i ekologiczna, a plantacja z której pozyskuje się te wyjątkowe liście znajduje się w nieskażonym regionie. Plantacje są zlokalizowane w dużej odległości od potencjalnych zanieczyszczeń. Herbata z takich upraw nie będzie zawierać chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników czy GMO.
Jak powstaje czerwona herbata?
Popularnie nazwyama w Polcse herbata czerwona powstaje z liście herbaty Camellia Sinensis. W Chinach to co w Polsce nazywamy czerwoną herbatą jest nazywane czarną herbatą. Proces powstawania herbaty puerh wygląda tak, że liście Camellia Sinensis poddaje się fermentacji. Proces ten po po pewnym czasie jest przerywany, a namoczone liście nakrywane są materiałem i tak pozostają od 3 do nawet 60 lat.
Właściwości i smak czerwonej herbaty
Herbata puerh jest intensywna w smaku, parzy się na intensywny czerwony, a nawet ciemno brązowy kolor. Smak czerwonej herbaty jest wyrazisty i ziemisty. Puerhy idealnie łączą się z dodatkami takimi jak suszone owoce czy konfiturą do herbaty. Czerwoną herbatę warto pić po obfitym posiłku, ponieważ pomaga ona w trawieniu. Osoby, które zmagają się z nadwagą także mogą śmiało popijać herbatę puerh, która wspomoże pracę ich układu trawiennego. Pamiętając przy piciu herbaty czerwonej należy jednak o piciu większej ilości wody by nie narazić organizm na zbytnią jej utratę.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Parametry parzenia:
-temperatura wody- 95-96 stopni
-ilość suszu - 1-3 g na 250 ml wody
-czas parzenia około 1-4 minuty
Herbatę puerh można parzyć wielokrotnie, pamiętając o tym by każde kolejne parzenie wydłużać o minutę. Czerwoną herbatę w zależności od jakości liści można parzyć nawet 6 razy.