W Kenii w miejscowości Muchagara znajdują się plantacje gdzie skupuje się kawy z całego regionu. Infrastruktura przetwarzania ziaren kawy została tam stworzona już w 1959r. Kenijskie kawy dzięki wulkanicznej glebie oraz górzystemu terenowi są bogate w niepowtarzalne owocowo-kwiatowe nuty, wysoką kwasowość oraz pełne body.
Jedna trzecia światowego rynku kawy to kawa pochodząca z Brazylii. Nie da się ukryć, że klimat tej części świata niesamowicie sprzyja uprawie kawy. Jednym z bardziej znanych i rozpoznawalnych ziaren z Brazylii jest Brazylia Santos. To właśnie w podróż po te znakomite ziarna chcielibyśmy zabrać Was w tym tygodniu. Brazylijskie kawy to często nawet nieświadomie wybierane ziarna. Dlaczego? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Pogoda powoli zaczyna nas rozpieszczać. Choć w tym roku upały maja przyjść dopiero w lipcu to warto być na nie dobrze przygotowanym. Jednym z dobrych, orzeźwiających, smacznych, no i co najważniejsze kawowych pomysłów na upały jest Cold Brew czyli kawa parzona na zimno.
Ich gabaryty są naprawdę imponujące. Jajowate, duże, z wyraziście zaznaczoną bruzdą ziarna z Meksyku zachwycą swoim wyglądem każdego kawosza. Charakterystyczny jest też ich dźwięk. Każdy kto miał do czynienia z Maragogype wie, jak ona brzmi. Ciekawe? Słoniowe ziarna potrząsane w opakowaniu dają dźwięk przypominający potrząsanie opakowaniem z pustymi fasolkami. Smak kawy z Meksyku jest równie ciekawy, jak sama Słoniowa kawa. Wyczuwalne są w niej nuty winogronu, wanilii oraz słodkiego miodu. Kawa Meksyk Maragogype ma bogate body, jest przyjemna do picia i przyjemna po wypiciu.
Opuszczając urokliwy krajobraz Jamajki ziarna te przechodzą szereg kontroli by nie zmarnowało się ani jedno ziarenko Jamaiki Blue Mountain. Drewniane beczki zostają odpowiednio zabezpieczone, oznakowane i ruszają w świat. Może trafią do Twojej filiżanki i któregoś pięknego poranka rozpłyniesz się od aromatu i smaku, a w myślach przeniesiesz się w tropikalne klimaty błękitnych Gór.
Herbata biała i zielona z dodatkami o tajemniczo brzmiącej nazwie Pocałunek Anioła
Tajemniczo brzmiąca nazwa herbaty Pocałunek anioła to kompozycja herbaty białej i zielonej z dodatkami. W roli głównej kryje się tutaj kostka ananasa, płatki róży, kostka papai oraz kawałeczki liofilizowanych truskawek. Herbata ta uwodzi swoim zapachem jeszcze zanim ja zaparzysz.
Tajemniczo brzmiąca nazwa herbaty Pocałunek anioła to kompozycja herbaty białej i zielonej z dodatkami. W roli głównej kryje się tutaj kostka ananasa, płatki róży, kostka papai oraz kawałeczki liofilizowanych truskawek. Herbata ta uwodzi swoim zapachem jeszcze zanim ja zaparzysz.
W ostatnich kilku latach zrobiło się o niej głośno. Naukowcy na całym świecie badają jej "cudowne" właściwości. I choć jej nazwa brzmi dość egzotycznie i tajemniczo to już coraz więcej osób wie czym jest Matcha.
Niepozornie wyglądający, mieszkaniec prawie każdej kuchennej szafeczki. Niekiedy zakurzony, w samym tyle, marzy o ponownym wjeździe na herbaciane salony swoich właścicieli. Są też takie używane codziennie, a ich szczęśliwi posiadacze nie dają swoim tłokom chwili wytchnienia. Mowa tutaj o słynnych na całym świecie French Pressach.
Rodzajów herbat na świecie jest nieprzebrana ilość. Mają one różne smaki, kolory, aromaty, pochodzą z różnych krajów. W związku z tym istnieją także różne sposoby jej parzenia. To właśnie parzenie w głównej mierze odpowiada za to, jak dany napój smakuje. Rooibos jest ceniony za właściwości lecznicze, ale aby spełnił swe zadanie, trzeba go umiejętnie przygotować do podania.