Pink Bourbon Speciality Coffee - kawa ziarnista 150g
- Kolumbia Pink Bourbon to kawa speciality 100 % arabika ziarnista. Nasza kawa ziarnista 100 % arabika z Kolumbii ma przyjemne nuty smakowe dzikiej róży oraz jabłka. Całość profilu smakowego tej kawy osłodzona jest słodyczą miodu.Kraj p
Kolumbia Pink Bourbon to kawa speciality 100 % arabika ziarnista. Nasza kawa ziarnista 100 % arabika z Kolumbii ma przyjemne nuty smakowe dzikiej róży oraz jabłka. Całość profilu smakowego tej kawy osłodzona jest słodyczą miodu.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Plantacja: Finca Los Cedros
Gatunek: Arabica; odmiana: Bourbon Różowy
Obróbka: mokro ; suszona na słońcu
Wysokość upraw: 1650 m n.p.m.
Profil palenia: jasne
Sensoryka: dzika róża, jabłka, miód
Kwasowość: średnia
Kolumbia Pink Bourbon - kawa 100% arabika ziarnista speciality
Bourbon to odmiana botaniczna kawy Arabica czyli inaczej z języka angielskiego varietal. Kawa Bourbon jest słodka, delikatna i wymagająca w uprawie co sprawia, że jest też jednym z najbardziej jakościowych i najpopularniejszych varietali Arabiki. Ale czy ktoś słyszał o Różowym Bourbon'ie ? To bardzo rzadko dostępna kawa ponieważ tylko garstka hodowców w Kolumbii zna ją lub próbowała aktywnie uprawiać. Dodatkowo jest duży popyt u klientów w USA i Japonii przez co jest rzadko spotykana w Europie. Pink Bourbon jest naturalną hybrydą pomiędzy odmianą żółtą i czerwoną.
Plantacja z której pochodzi prezentowana kawa nazywa się Finca Los Cedros. Znajduje się ona na wysokości 1650 m n.p.m w regionie Huila. Region ten charakteryzuje się wilgotnym i ciepłym klimatem, który jest wyśmienity dla upraw kawy.
Jak smakuje kawa ziarnista speciality Kolumbia Pink Bourbon?
Kawa ziarnista speciality z Kolumbii ma wyczuwalne słodkie nuty smakowe miodu i kwaskowatość jabłka. Charakteryzuje się aromatem dzikiej róży. Bardzo wyjątkowa kawa, zalecana do zaparzania metodami przelewowymi pour-over.
Jak parzyć kawę ziarnistą Kolumbia Pink Bourbon?
Kawę ziarnistą 100 % arabikę speciality polecamy parzyć metodami alternatywnymi. Jeżeli tylko istnieje taka możliwość polecamy kawę ziarnista mielić tuz przed parzeniem. Najlepsze do parzenia kawy ziarnistej specjality są takie urządzenia jak: Chemex, Dripp, Aeropres czy popularny i dostępy prawie w każdym domu french press.
Co to jest kawa speciality?
Gdzieś w gorącym klimacie strefy równikowej rolnik na plantacji codziennie dogląda swoich kawowców. Sam dba o każdą roślinę i jest też już na tym etapie kontrolowany i sprawdzany. Gdy już kawowce zakwitną, a po jakimś czasie jego oczom ukarzą się co dzień bardziej rumiane owoce kawowca rozpoczyna się zbiór. Ręczny, na wysokościach powyżej 1500m. n.p.m, zbiera się około 100 kg owoców by uzyskać około 10-15 kg ziaren. Przecież każdy owoc to tylko jedno ziarenko złożone z dwóch wyjątkowych ziarenek... Widzisz to? Bo ja to już nawet chyba oczami wyobraźni widzę te plantacje... :) Zebrane i obrobione ziarna idą w świat i tu zaczyna się prawdziwa selekcja i walka! Specjaliści oceniają zielone ziarna, roasterzy z wieloletnim doświadczeniem mają przyjemność wypalać te ziarna, aż w końcu trafiają one pod lupę amerykańskiego i europejskiego Stowarzyszenia Kaw Najwyższej Jakości czyli SCA (ang. Specialty Coffee Association). Tam tez kawa przechodzi egzaminy, zostaje oceniana przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Jeżeli otrzyma co najmniej 80 na 100 punktów w skali możemy nazywać ją kawą speciality!