Red Bourbon speciality coffee - kawa ziarnista 150g
- Kolumbia Red Bourbon to kawa speciality 100 % arabika ziarnista. Nasza kawa ziarnista speciality zachwyca delikatnym aromatem wiśni i czerwonego wina.Kraj pochodzenia: Kolumbia
- Region: Valle del Cauca
- Plantacja: Manantiales del Fronti
Kolumbia Red Bourbon to kawa speciality 100 % arabika ziarnista.Nasza kawa ziarnista specjality zachwyca delikatnym aromatem wiśni i czerwonego wina.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Valle del Cauca
Plantacja: Manantiales del Frontino
Gatunek: Arabica; odmiana: Bourbon Czerwony
Obróbka: mokra
Wysokość upraw: 1750 m n.p.m.
Profil palenia: jasne
Kolumbia Red Bourbon - kawa 100% arabika ziarnista speciality
Bourbon to odmiana botaniczna kawy Arabica czyli z angielskiego varietal. Jest jedną z najpopularniejszych odmian na świecie. Kawa Bourbon jest słodka, delikatna i wymagająca w uprawie co sprawia, że jest też jednym z najbardziej jakościowych varietali Arabiki. Plantacja z której pochodzi prezentowana kawa to Finca Manatiales del Frontino. Znajduje się ona na wysokości 1500 - 2000 m n.p.m. w mieście Caicedonia w dystrykcie Valle del Cauca. Odmiana kawy Red Bourbon uprawiana jest na wysokości 1750 m n.p.m. Właściciel plantacji - Andres Felipe Londono - na jednej trzeciej obszaru pozostawił dziewiczy las deszczowy.
Jak smakuje kawa ziarnista speciality Kolumbia Red Bourbon?
Kawa 100 % arabika speciality z Kolumbii ma elegancki, zrównoważony i jedwabisty słodki posmak czerwonych owoców. Najlepiej wyczuwa się czerwoną porzeczkę. Zachwyca delikatnym aromatem wiśni i czerwonego wina.
Jak parzyć kawę ziarnistą Kolumbia Red Bourbon?
Kawę ziarnistą 100 % arabikę speciality polecamy parzyć metodami alternatywnymi. Jeżeli tylko istnieje taka możliwość polecamy kawę ziarnista mielić tuz przed parzeniem. Najlepsze do parzenia kawy ziarnistej specjality są takie urządzenia jak: Chemex, Dripp, Aeropres czy popularny i dostępy prawie w każdym domu french press.
Co to jest kawa speciality?
Gdzieś w gorącym klimacie strefy równikowej rolnik na plantacji codziennie dogląda swoich kawowców. Sam dba o każdą roślinę i jest też już na tym etapie kontrolowany i sprawdzany. Gdy już kawowce zakwitną, a po jakimś czasie jego oczom ukarzą się co dzień bardziej rumiane owoce kawowca rozpoczyna się zbiór. Ręczny, na wysokościach powyżej 1500m. n.p.m, zbiera się około 100 kg owoców by uzyskać około 10-15 kg ziaren. Przecież każdy owoc to tylko jedno ziarenko złożone z dwóch wyjątkowych ziarenek... Widzisz to? Bo ja to już nawet chyba oczami wyobraźni widzę te plantacje... :) Zebrane i obrobione ziarna idą w świat i tu zaczyna się prawdziwa selekcja i walka! Specjaliści oceniają zielone ziarna, roasterzy z wieloletnim doświadczeniem mają przyjemność wypalać te ziarna, aż w końcu trafiają one pod lupę amerykańskiego i europejskiego Stowarzyszenia Kaw Najwyższej Jakości czyli SCA (ang. Specialty Coffee Association). Tam tez kawa przechodzi egzaminy, zostaje oceniana przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Jeżeli otrzyma co najmniej 80 na 100 punktów w skali możemy nazywać ją kawą speciality najwyższej jakości!