Geisha speciality coffee - kawa ziarnista 150g
- Kawa Specjality Geisha kawa arabika, ziarnista z segmentu kaw specjality. Oznacza to, że w ocenie Przez Amerykańskie i Europejskie Stowarzyszenie Kaw Najwyższej Jakości(SCA) otrzymała co najmniej 80/100 punktów. Ekskluzywna kawa ziarn
Kawa Specjality Geisha kawa arabika, ziarnista z segmentu kaw specjality. Oznacza to, że w ocenie Przez Amerykańskie i Europejskie Stowarzyszenie Kaw Najwyższej Jakości (SCA) otrzymała co najmniej 80/100 punktów. Ekskluzywna kawa ziarnista Geisha smakuje dojrzałymi owocami brzoskwiń i ma piękny kwiatowy aromat.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region:Caldas
Gatunek: arabika
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Profil palenia: jasny
Smak: nuty słodkiej brzoskwini, zielone jabłko, kwiaty
Aromat: kwiatowo -owocowy
Body/cielistość: zrównoważone
Kwasowość: lekko cytrusowa
Ziarna pożądane na całym świecie
Gdy w towarzystwie smakoszy kawy padnie słowo kawa Geishaod razu wszystkim wyostrza się słuch a kubki smakowe zaczynają przypominać wszystkim tym którzy mogli spróbować jej wyjątkowy smak.Nasza kawa Geisha to kawa z segmentu kaw specjality. Oznacza to, że w ocenie przez Amerykańskie i Europejskie Stowarzyszenie Kaw Najwyższej Jakości (SCA) otrzymała co najmniej 80/100 punktów.
Skąd się wzięła kawa Geisha?
Geisha to odmiana botaniczna kawy arabika. W latach 30 w Etiopii w miejscowości Geisha zaczęto kawową przygodę z tym ziarnem i od miejscowości w której po raz pierwszy z nią eksperymentowano dostała swoją nazwę. Od lat 30 ziarna tej arabiki przeszły długą drogę lecz było warto! Dla barisitów na całym świecie ziarna Geishy są jednymi z najbardziej pożądanych ziaren kawy, zbiory rozchodzą się na giełdach w mgnieniu oka, a cena z roku na rok wzrasta.
Nasza Geisha to kolumbijska odmiana tej sławnej arabiki. Ziarna pozyskiwane są z 11 hektarowej plantacji, na której rośnie około 32000 kawowców. Każde drzewko, każda gałązka i każdy owoc kawowca jest tam na wagę złota. Plantator dba o każdy szczegół, ciągle udoskonalając procesy pozyskania i obróbki tego ziarna. Kolumbijska Geisha obrabiana jest na mokro i suszy się ja na tzw. "afrykańskich łóżkach" czyli długich stołach w specjalnych szklarniach, gdzie utrzymywana jest odpowiednia temperatura. Jeżeli przekroczy ona 39 stopni od razu uruchamiane są wentylatory które zmniejszają temperaturę. Wszystkie starania plantatorów owocują niesamowitym smakiem i aromatem kawy Geisha.
A jak smakuje kawa Geisha?
Kolumbijska Geisha to bogactwo smaku i aromatu. Jej nuty smakowe to dojrzałe słodkie brzoskwinie,egzotyczne kwiatyoraz nuty zielonych jabłek. Niektórzy określają jej zapach porównując go do zapachu świeżej chrupiącej skórki na tyle co wyciągniętym z pieca chlebie.
Jak parzyć słynną kawę specjality Geisha?
Kawa ziarnista 100% arabika Geisha najlepiej smakuje parzona metodami alternatywnymi. Posiada ona średnią przyjemną kwasowość i jest idealną propozycją na lato. Dlaczego? Ponieważ przygotowanie z niej Cold Brew doda energii, zadowoli smakiem, orzeźwi i zachwyci kubki smakowe każdego kawosza! Jest to kawa idealna do alternatywy. Chemexuwolni jej smak i zapach w 100%. Równie dobrym do jej parzenia będzie drip, Aeropressczy French press.
Jeżeli tylko masz okazję spróbuj kawy noszącej miano tej która spędza sen z powiek baristów!